tirsdag den 29. november 2011

Bagges Dæmning i Ringkøbing Fjord


Skulle klitboerne i gamle dage have børnene døbt eller skulle der forrettes anden kirkelig handling, kom man sejlende over fjorden. Hvis fjorden var isbelagt kunne man benytte sig af det. Muligheden for at sejle over Sandene blev også benyttet, men adgangen til konfirmationsforberedelse var besværligt, og ofte blev børnene indlogeret hos familie og venner på Holmsland, så længe konfirmationsforberedelsen stod på.

Men også holmboerne havde brug for at skulle over på Klitten. Mange havde englodder, og så var der strandingsauktioner. Præsten, forskellige embedsmænd og lægen skulle derover i embedsmedfør.

Efterhånden opstod tanken om at bygge en dæmning. I 1844 indsendte prokurator Bagge en ansøgning om tilladelse til at opføre en dæmning fra Øster Sønderby til Holmsland Klit. På den måde ville Holmsland Sande kunne inddæmmes og bruges til landbrugsjord, og færdslen til Klitten ville lettes. I de følgende 30 år forsøgte sammen mand og senere sønnen løjnant Bagge at få bygget Bagges dæmning, men forsøget mislykkedes, og i dag ligger dæmningen i den nordvestlige del af Ringkøbing Fjord. En dæmning, som har to gennemsejlingshuller. Måske en dag kan dæmningsstykkerne forbindes med broer, eller måske kan trækfærger benyttes, så der kan cykles fra Sønderby til Klitten.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar